0
0

Saveti za održavanje

AKO GA DOBRO ODRŽAVATE, VAŠ LEATHERMAN MOŽE TRAJATI DOŽIVOTNO.

Rđa i korozija

Svi Leatherman proizvodi su napravljeni od 100% visokokvalitetnog nerđajućeg čelika (sa izuzetkom vijaka adaptera za alat napravljenih od alatnog čelika.) Ali nerđajući čelik nije potpuno otporan na rđu; otporan je na koroziju. U zavisnosti od mešavine metalnih legura, nerđajući čelik može biti veoma otporan na koroziju i relativno mekan (kao što je kuhinjski pribor), ili može biti manje otporan na koroziju, ali prilično jak. Naši proizvodi su napravljeni upravo od druge vrste mešavine legure, tako da su sve komponente vašeg alata čvrste, a noževi imaju oštru oštricu. Iz ovih razloga, u nedostatku odgovarajućeg održavanja, može doći do korozije. Vaš Leatherman proizvod treba povremeno čistiti, sušiti i nauljiti kako biste sprečili rđu i koroziju. Ovo posebno važi za upotrebu u vlažnim ili morskim sredinama. Nakon čišćenja, podmažite rotirajuće delove lakim mašinskim uljem ili mazivom (kao što je WD-40). Ispolirajte obojene površine krpom za poliranje ili nemetalnim abrazivom (npr. Scotch-Brite™ jastučići ili mekana četka).

Oštrenje

Leatherman noževi imaju sečiva koja mogu biti ravna, nazubljena ili kombinovana. Metode oštrenja zavise od vrste noža, odnosno sečiva. Imajte na umu da nazubljena sečiva ne bi trebalo da se oštre na isti način kao ravna sečiva. Ravne oštrice se mogu naoštriti pomoću standardne opreme, uključujući brusilicu, oštrač za noževe i razne komplete za oštrenje. Da biste naoštrili nazubljeno sečivo, obavezno koristite komplet za oštrenje koji je posebno prilagođen za oštrenje nazubljenih ivica. Pravilna metoda oštrenja će održati zakrivljenost nazubljenih delova sečiva. Oštrite nazubljenu oštricu samo na ivičnoj strani; oštrenje ravne (zadnje) strane noža će izazvati habanje, čime se smanjuje efikasnost noža.

Čišćenje

U zavisnosti od toga čemu je vaš Leatherman bio izložen, postoji nekoliko metoda čišćenja.

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram